, Istine i mitovi o implantima

Iako živimo u vremenu u kome su informacije lako dostupne, njihova ekspanzija i brojnost, dovele su čoveka u drugu krajnost – teško je razlikovati mit od istine. Pomenuta problematika posebno je uočljiva u oralnoj implantologiji koja se kao najmlađa disciplina najbrže razvijala i obeležila poslednjih par decenija stomatologije. Loša iskustva, nestručnost, strahovi i dobar marketing koji je upotrebljavan u korist nekih drugih tehnika nadoknade izgubljenih zuba učinili su da se ugradnja implanta nađe u centru „mitologije.“

Mnogi se ne odlučuju na ugradnju dentalnih implanata zbog postojećih neistina i mitova koji se brzo šire, posebno u nedovoljno informisanim krugovima. Međutim, istina je potpuno drugačija.

Nizak procenat uspešnosti ugradnje dentalnih implanata

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih neistina. Implantacija zuba je proces koji beleži visok procenat uspešnosti oseointegracije i kreće se između 95% i 98%. Sa razvojem nauke došlo je i do otkrivanja novih materijala, koji su svoju primenu našli u oralnoj implantologiji. Implanti zuba napravljeni su od hemijski i fizički stabilnih materijala koje odlikuje netoksičnost, odsustvo izazivanja alergijskih reakcija, imunološka inertnost i biokompatibilnost.

Ugradnja implanta je preskupa

Jedan u nizu brojnih mitova. Istina je da su vestacki zubi dobijeni ovom tehnikom nadogradnje u početku bili vrlo skupi. Razloge možemo potražiti u tome što svaka novina i revolucionarno otkriće povlači i visoku cenu sve do momenta standardizacije određene tehnike. To je bio slučaj i sa dentalnim implantima. Dakle, kako vreme prolazi cena opada i usluga postaje dostupna svima. Danas je implantacija zuba ekonomski posmatrano u mnogim slučajevima finansijski pristupačno rešenje, kako zbog svoje dugovečnosti, tako i zbog toga što se komplentna bezubost može rešiti ugradnjom 4 do 6 implanata na kojima se postavlja kompletna protetska nadoknada. Sa druge strane, zubni most čiji su nosači jedan ili dva implanta može rešiti problem nedostatka manjeg broja zuba.

Vestacki zubi zahtevaju neuporedivo veću higijenu

Netačno. Najpre treba podsetiti da prirodni zubi stradaju usled loše oralne higijene. Upotreba adekvatne četkice, paste, zubnog konca (ili interdentalne četkice) i tečnosti za ispiranje usta treba da bude deo svakodnevnih navika. Temeljnom oralnom higijenom izbegava se nastanak brojnih oboljenja zuba, posebno desni. Dentalni implanti ne zahtevaju posebnu higijenu i održavanje u odnosu na uobičajenu, za razliku od mobilnih zubnih proteza koje zahtevaju svakodnevno skidanje kako bi se očistio ne samo prostor ispod njih, već i sama protetska nadoknada. Takođe, one mogu izazvati traumu gingive tj. sluzokože. Kod dentalnih implanata ovakvi problemi ne postoje.

Sa druge strane, tačno je da je neophodno redovno održavanje oralne higijene kako ne bi došlo do nastanka zapaljenja desni oko implanta (tzv. peri-implantitisa).

Dentalni implanti mogu da oštete susedne strukture i zube

Apsolutno netačno. Gubitak samo jednog zuba povlači veliki broj posledica, kao što su: repozicioniranje susednih zuba, „trošenje“ vilične kosti i oštećenje naspramnih zuba koji se nalaze u istoj ravni zbog promene ugla zagrižaja. Pomeranje susednih zuba ka praznom prostoru se dešava zbog delovanja jakih sila. Sve pomenute probleme rešava ugradnja implanta jer popunjava prazan prostor, čime sprečava ne samo utonuće susednih zuba i rizik od ošećenja naspramnih, već i dalje smanjenje volumena vilične kosti. Implantacija zuba je proces koji ne zahteva brušenje susednih te ne može doći do narušavanja okolnih struktura. Vestacki zubi koji se dobijaju stavljanjem krunica iziskuju brušenje priodnih zuba što povlači ogroman gubitak njihove strukture.

Ukoliko je kompletna bezubost rešena mobilnim totalnim protezama to će dovesti do bar dve posledice: 1. Ubrzavanja „trošenja“ vilične kosti i 2. Iritacije desni.

Još jedna činjenica ide u prilog obesmišljavanja mita iz podnaslova – zubni most koji je nadograđen na zbrušene zube ima značajno kraći vek trajanja. Kada prirodni zubi nosači propadnu bruse se susedni i tako dok god posotji mogućnost za ponavljanje ovog procesa. Ovo nije slučaj kod dentalnih implanta jer oni predstavljaju fiksnu i trajnu podlogu za ugradnju zubnog mosta.

, Istine i mitovi o implantima

Ljudi sa ugrađenim dentalnim implantima se ne mogu snimati magnetom rezonancom

Netačno. Implantati su izrađeni od titanijuma. Glavna odlika ovog materijala je izuzetna čvrstina (čvršći od čelika), lakoća i nemagnetičnost. Zbog svih pomenutih svojstava titanijum, kao materijal, nije samo našao primenu u svemirskoj tehnologiji, već i u medicini pa je snimanje magnetnom rezonancom moguće.

Upitna funkcionalnost zubnih implanata

Još jedan mit. Ugradnja implanta predstavlja stabilno i funkcionalno rešenje. Važno je istaći da dentalni implanti svoju čvrstu potporu nalaze u viličnoj kosti u koju se ugrađuju i sa kojom vremenom srastaju. Zato pacijenti nakon uspešne oseointegracije mogu da konzumiraju sve vrste namirnica, bez ikakvih ograničenja. Zagrižaj i žvakanje su potpuno funkcionalni – u prilog tome ide i činjenica da implanti mogu da izdrže silu od 90,7 kg (dok opterećenje zubnih proteza iznosi svega 22,7 kg).

Funkcionalnost dentalnih implanata manifestuje se i u potpunom povratku govora. Kod mobilnih proteza i krunica pacijenti su morali da paze šta i na koji način jedu. Ne treba zaboraviti ni „ispadanje“ proteze prilikom smeha ili govora. Ugradnja implanta rešava ove probleme.

Implantacija zuba je bolan i mukotrpan proces za pacijenta

Netačno je da je procedura ugradnje dentalnih implanta bolna. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji koja omogućava potpuno odsustvo bola. Takođe, može se izvoditi i u svesnoj sedaciji što znači da je pacijent pri svesti, ali „na granici sna.“ Sve u cilju obezbeđivanja potpunog komfora.

Dentalni implantati su kratkog veka

Odgovor na ovo pitanje se ne može izraziti precizno. Dužina životnog veka implanta zavisi od više faktora:

  1. Sposobnosti, edukacije, iskustva i umeća oralnog implantologa,
  2. Renomiranog proizvođača implantata, čiji je kvalitet potvrđen i priznat kroz kliničku praksu,
  3. Samog procesa implantacije, izrade protetske suprastrukture, u skladu s pravilima struke,
  4. Redovne i temeljne oralne higijene i
  5. Redovnih kontrola.

Ukoliko su svi pomenuti uslovi ispunjeni vestacki zubi čiju osnovu čine implantati mogu predstavljati doživotno, a svakako su dugotrajnije rešenje u odnosu na krunice i mobilne proteze.